Zgodnie z komunikatem nr 6 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Cieszynie przypominamy, że woda z zalanej studni nie nadaje się do spożycia ! Po ustąpieniu powodzi konieczne będzie przeprowadzenie dezynfekcji studni oraz wykonanie badania wody !
ODKAŻANIE STUDNI KOPANEJ
Przed przystąpieniem do dezynfekcji należy zmierzyć za pomocą tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni. Na każdy metr głębokości wody odmierza się ilość środka dezynfekującego wg. zasad podanych w poniższej tabelce:
Średnica studni [cm] |
Potrzebna ilość wapna chlorowanego na każdy metr głębokości wody |
Ilość monochloraminy na każdy metr głębokości wody |
80 |
150g – 1 szklanka |
165g |
90 |
200g – 1 szklanka i ćwierć |
220g |
100 |
250g – półtorej szklanki |
270g |
120 |
350g – 2 szklanki i ćwierć |
380g |
Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję, należy:
- Rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody odmierzoną wg. tabeli ilość środka dezynfekcyjnego, dopełnić wiadro wodą, zamieszać, po czym całą zawartość wlać do studni.
- Wodę w studni zamieszać tyczką lub poprzez nabieranie wiadrem czerpalnym wody i wlewanie jej z powrotem.
- Po 24 godzinach wybierać wodę, aż do zaniku zapachu chloru.
UWAGA: Środki dezynfekcyjne należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu w naczyniu drewnianym lub szklanym.
W przypadku stosowania innych środków dezynfekujących dawkę należy obliczyć zgodnie z zaleceniami producenta.